GENO FÖRFATTARTJÄNST
"Om ni med egna ord berättar vad ni vill ha sagt så skriver vi det med ’bokord’."
Om oss : Genberg : Nordström : Böcker : Tryck : Foto : Kontakt

BÖCKER
ISLOSSNING
Av Ulf Durling.
Privatupplaga, 131 sidor.


En oförlöst nyfikenhet på brott och brottslingar bör ha styrt innehållet i flertalet av de texter jag sysslat med utanför ordinarie arbetstid.
Min krimifila läggning återspeglas även i en ständig, tvångsmässig deckarförbrukning men på sistone har utvecklingen på spänningsfronten i allt högre grad gjort mig bekymrad. Så mycket formelbundet och spektakulärt våld i omlopp, så glest med näring för våra basala behov av tröst och trygghet. Tillvaron, såväl hemma vid som utrikes, är tillräckligt oroande all denna skrämsel förutan. Och verkligheten överträffar alltid dikten, eller hur?
Det skulle glädja mig om några finner en och annan av historierna vara värd en stunds uppmärksamhet.


GRETA GARBO I LEKTYR
Av Greta Garbo (troligen med hjälp av spökskrivare).
Publicerad som följetong i Tidningen Lektyr 1930.
Förord av Bertil Falk.
Utgiven som Förlaget Zen Zats julbok 2018.
56 sidor.
ISBN: 978-91-980095-6-9.


Greta Garbo (1905?1990) berättar om sin ungdom och teaterdrömmarna i denna bok som är den tjugoförsta av Zen Zats julböcker. Första julboken trycktes i 100 exemplar och har sedan dess delats ut som julklapp till förlagets affärskontakter, uppdragsgivare, kunder, vänner och ovänner med eller utan anknytning till Zen Zats verksamheter, Varje år har de tryckts ett exemplar mindre. Följaktligen är denna tryckt i 80 numrerade exemplar.


NEDSLAG I TILLVARON
Artiklar, reportage och essäer 1950 - 2013.
Av Bertil Falk.
Zen Zats Jul, 2017.
90 sidor.
ISBN: 978-91-980095-4-5.


Zen Zats julböcker är förlaget julklapp till affärskontakter, uppdragsgivare, kunder, vänner, ovänner och andra med eller utan anknytning till dess verksamhet. Detta är årgång 20 och boken är tryckt i 81 numrerade exemplar.


NORR OM DET NORMALA
Wela Förlag, 2017.
En samling noveller författade av medlemmar i Novellmästarna och gästskribenter.
Tomas Arvidsson, Ulf Broberg, Ulf Durling, Ahrvid Engholm, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Pia Lindestrand, Niki Loong, Helena Sigander, Ulla Trenter, Cecilia Wennerström, Henrik Johansson, Terese Säljö och Liv Vistisen-Rörby.
E-bok, 57000 ord.
ISBN: 978-91-87711-92-3.


Hösten 2017 är en märkesårstid på flera sätt. Novellmästarna har lyckats knyta författaren Tomas Arvidsson till sig som gästskribent lagom till att hans berättelser om studierektor Bertilsson återkommer i SVT, till råga på allt i sex nyinspelade avsnitt.
Gästar föreningen gör också de tre främsta i Fantastiktävlingen, som delsponsras av sällskapet.
Allt handlar inte om brott även om en novell handlar om stölden av en inkunabel. Jazz i Orminge är ett ämne liksom pensionärers skrämmande ensamhet i ett riskabelt område. Här förekommer tankemaskiner, urbana äventyr och polisbedrifter i Uppsala.
Som alltid speglar de noveller som publiceras i Novellmästarnas antologier de företeelser som finns i samhället - för att inte säga samhällen eftersom de genrer som presenteras i höstens samling inte bara finns här.


MANNEN SOM RESTE BORT SITT LIV
Av Sture Lönnerstrand.
Tira Tiger Förlag, 2017.
ISBN: 978-91-7611-802-3, 301 sidor.


Sture Lönnerstrand (1919-1999) var en flitig författare under 1940-talet. Han debuterade 1939 med en diktsamling, fortsatte sedan att skriva fantasy och science fiction. Han skrev 70 noveller i serien Mellan fantasi och verklighet i veckotidningen Levande Livet från 1943 till 1945. Bokförlaget ZenZat gav 2009 ut en antologi med tio av dessa och sex år senare kom nästa bok med lika många noveller.

När ZenZat av olika skäl inte kunde fortsätta utgivningen togs den över av Tora Greve och Tira Tiger Förlag. Den senaste samlingen innehåller hela tjugo noveller ur Lönnerstrands märkliga novellserie.

Boken är monterad och något redigerad av Geno Författatjänst.


TÖRSTEN OCH WURSTEN
Av Richard Nordström (Text & bild).
Apec Bokförlag, 2017.
ISBN: 978-91-88333-15-5, 35 sidor.


Det var en solig söndagmorgon. Arre vaknade tidigt och tittade sömnigt på Cissi i sängen bredvid.
”Sover du?” viskade Arre så högt han kunde.
”Nej, jag är nog vaken ... tror jag.”
Arre funderade ett slag.
”Jag är hungrig på en ostmacka och mjölk”.
”Jag är nog också lite hungrig”, svarade Cissi och gäspade. ”Ska vi gå ner och fixa nåt?”
Föga anade barnen vad de skulle få se i kylskåpet ...


DEN BLOMMANDE FRAMTID ...
En antologi från Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord.
Medverkande författare: Ulf Broberg, Göran C-O Claesson, Ulf Durling, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Elisabeth Lindfors, Kristina M. Nilsson, Richard Nordström, Gunnar Sahlin, Helena Sigander och Aino Trosell.
Exilium förlag, 2017.
ISBN: 978-91-87511-46-2, 159 sidor.


Människor är ibland som blommor.

Somliga är vackra medan andra har en benägenhet att bära sig åt som ogräs. Oundviktigt är dock att hösten anländer och då förändras utseendet. Än värre är när trädgårdsmästaren kommer med sin sekatör.

I denna samling förekommer mänskliga blomster av allehanda slag, företagsamma på olika sätt och inte alltid med gott i sinnet, men alla på ett märkligt sätt mänskliga.

De som skrivit om dem är: Ulf Broberg, Göran C-O Claesson, Ulf Durling, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Elisabeth Lindfors, Kristina Nilsson, Richard Nordström, Gunnar Sahlin, Helena Sigander och Aino Trosell.

Alla med anknytning till Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord.

Boken kan beställas via Exilium förlags hemsida.


DOKTOR GLAS LEVANDE UNIVERSUM
Av Andrea Bressanelli.
Exilium Förlag, 2017.
ISBN: 978-91-87511-44-8.


Doktor Glas levande universum är en bok för Hjalmar Söderbergälskare. Masteruppsatsen The Resurgence of Doktor Glas framlades vid Stockholms universitet 2016. Den behandlar diaboliska förhållanden och transtextualitet mellan Hjalmar Söderbergs Doktor Glas och fem nutida omdiktningar som Bengt Ohlssons Gregorius, Helena Siganders Dosan Helga Gregorius berättelse, Kerstin Ekmans Mordets praktik, med fokus på Dannie Abses The Strange Case of Dr Simmonds & Dr Glas och Johan Klings Glasmannen.

Andrea Bressanelli är född 1991 i Italien.

Till denna bok har vi endast gjort den tryckfärdiga inlagan.


LORRY – DET TRAGISKA GLÄDJEPALATSET
Av Annelie Nilsson och Kjell E. Genberg.
Limousineförlaget, 2016.
ISBN: 978-91639-1497-3, 144 sidor.


Nils Nilsson (1923–1986) bestämde sig tidigt för att bli något stort i nöjesbranschen och kom på att detta krävde ett namn som fastnade. Han valde att kalla sig Dubbel-Nisse redan som tonåring och fick till och med det strikta Televerket att godkänna det i telefonkatalogen.

Från att ha varit ung förevisare av stumfilm i hemmet blev han arrangör av danstillställningar i Stockholm, något som snart utökades till att han producerade shower med barnstjärnor över hela landet.

Snart blev han krogägare i Stockholm och på hans restauranger kunde man dansa till tidens bästa orkestrar och själv fick han råd att ägna sig åt sina fritidsintressen galoppsport och trav.

När han på 50-talet köpte den gamla krogen Lorry i Sundbyberg för att göra om den till danssalong var det många besserwissers i huvudstaden som rynkade på näsan och menade att han tagit sig vatten över huvudet. Men genom sitt PR-sinne och förmågan att dra till sig stora artister gjorde han Lorry känt över hela landet och upprättade filialer i flera landsortsstäder.

Hans dotter Annelie har genom intervjuer med artister, musiker och dansgäster skapat en spännande och lätt tragisk berättelse om en man som gick sin egen väg i den nöjesbransch som inte alltid är så nöjsam.

Boken kan köpas av Annelie Nilsson via e-post: info@a-classlimo.se.


FRÅN PRÅM TILL TILJA
En berättelse om skådespelaren Nils Wahlbom och hans tid.
Av Håkan Wahlbom och Kjell E. Genberg.
Med postum assistans av Kerstin Wahlbom.
Håkan M. Wahlboms Förlag, 2017.
ISBN: 978-91-639-1939-8, 197 sidor.


Nils Wahlbom föddes 1886 i en skådepelarfamilj och kom som barn till Sundsvall där föräldrarna bosatt sig på en pråm i hamnen.

År 1888 ödelade en brand staden. Nils försvann men hittades senare.

I början av 1900-talet turnerade Nils i landsorten med olika teatersällskap och spelade mot den tidens stora. Han fick både huvud- och biroller på olika teatrar och medverkade i 37 filmer. Han firades både som dramatisk skådespelare och revyartist.

Vid en föreställning föll han samman på scenen och avled kort tid därefter.

Boken är en exposé över teaterns och filmens utveckling under 1900-talets första decennier med roliga, tragiska och rörande berättelser om de skådespelare som roade svenska folket långt innan TV:n kom.

Från pråm till tilja finns ännu inte i bokhandeln men kan köpas hos författaren som har e-postadressen hakan-Wahlbom@tele2.se (180 kronor inklusive frakt).


Hemsidedesign © Johannes Genberg 2017 och framåt. Allt material är © Geno Författartjänst och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.