GENO FÖRFATTARTJÄNST
"Om ni med egna ord berättar vad ni vill ha sagt så skriver vi det med ’bokord’."
Om oss : Genberg : Nordström : Böcker : Tryck : Foto : Kontakt

BÖCKER
KÄRLEKSBRAVADER OCH NAKNA FAKTA
Av Katarina Torfason (text och bilder).
Grafisk design: KEG Publicity.
Omslagsfoto: Suthilda Torfason.
112 sidor.
K&T Förlag, 2021.


Uppvisningar i kärlekens konster utvecklar sig till dramatiska situationer vid sommarstugan. Det tvingar Bullan och Pinnen att hantera dem när de uppstår. Den här gången på helt andra sätt än tidigare år.
Anton är på rymmen från sin familj. Laila Vest och Buffeln dyker upp och ställer till det. Väninnorna hade tänkt att få koppla av och utveckla sitt konstnärskap i lugn och ro. I stället blir det kärleksbravader av tredje graden.
Johansson är som förr och Gröna Greta och Reijo har fått två finska gäster till sitt hem i Gröna gläntan. Syster Solbritt får en ny kärlek och kompisen Tapani Rantakivi spelar dragspel som en Gud och förtrollar dem i sommarnatten.


KÄNDA NÄSTET
Av Ulf Durling.
Grafisk design: KEG Publicity.
Omslagsakvarell: Olle Broström.
Gråben Förlag, 2021.
Tryck: Apec, Spånga.


På sin ålders höst samlever den pensionerade prästen Sven med sin ungdomsväninna Gunilla. De far till kyrkogården i hennes hemstad där han ställs inför ett problem som hon vill ha hans hjälp att lösa. Resan förlängs till en vårdenhet i Småland, varifrån före detta mentalsjuka patienter kunde slussas ut till egna boenden och självständiga liv.
Men vart tog Gunillas bror Anders vägen under en kväll i juli 1975 för att sedan aldrig avhöras?
Det framkommer att han behandlats av en kvinnlig psykiater från Åbo, som nyligen slutat arbeta på Norra sjukhuset i Västervik, och att det tidigare inträffat en rad mystiska dödsfall bland tillfrisknade kroniker i Finland.
Undkom en gång i tiden värsta seriemördaren rättvisan och finns det fortfarande en möjlighet att gripa honom? Eller henne?

Efter femtio år i genren avslutar Ulf Durling sitt författarskap med Kända nästet som avviker från det mesta i dagens deckarutbud och kanske inte ens är en kriminalroman.


EN ANNAN DEL AV SMÅLAND
Kriminaloveller från Tjust med omnejd.
Av Ulf Durling.
Omslagsfoto: Bo Stanhammar.
Layout och montering: KEG Publicity.
Durling Produktion, 2021.


Blir man en assimilerad smålänning om man under nästan hela livet tillbringar all fritid i Tjust? För den som sysslar med baksluga brott känns det i varje fall naturligt att t ex utgå från Källvik i sina morbida fantasier. Det ligger då nära till hands att bland annat ruva över de problem som kan uppstå mellan morgondoppet vid bryggan och kvällen, när skuggorna djupnat och orosmolnen hopat sig ...


KÄRLEKSBESTYR I SNÖRIKET — BULLAN OCH PINNEN BOK 3
Av Katarina Torfason.
K&T Förlag, 2021.


De två skrattande damerna Bullan och Pinnen har nya kärleksbestyr. Inte trodde de att kärleken skulle drabba dem med så starka känslor. Svartsjukan rider Bullan och en omöjlig förälskelse styr Pinnen. Nu ser de ut som två gråa bylten som sitter och och kramar om sig själva. Det är Johansson och Anton som ställt till det för dem.
Bullan och Pinnen hamnar i snöriket uppe i sommarvistet och får fira julen där. De möter gamla bekanta; Johansson som har bekymmer med hemtjänstens damer, Gröna Greta och finnen Reijo. de intrigerande Kaplanen och Adonas, Anton som blivit hemmapappa med lilla Eivor Eleonora.
Julen är laddad med bestyr, kärlek och dramatik.
Livet är till för att levas, resonerar de.. Deras vänskap är stark och tålig och naturen, vit och vacker omkring dem och snöriket, fröjdar vart sinne.


SOMMARKALASET — BULLAN OCH PINNEN BOK 2
Av Katarina Torfason.
Omslag och inlagebilder: Författaren.
Montering och layout: KEG Publicity.
K&T Förlag, 2020.
Tryck: Apec Tryck, Solna, 2020


De två damerna Bullan och Pinnen hamnar i nya kärleksäventyr. De kommer till Pinnens sommarstuga där de bestämt att ställa grannen Johansson mot väggen men denne klurige person har överraskningar att komma med.
Gamla och nya bekantskaper får vara med om en midsommarfest som sent ska glömmas.
En berättelse för vuxet folk.


SORGLÖSA BRUNNSMINNEN
Berättelser om Källvik.
Under redaktionellt överinseende av Ulf Durling.
Författare: Elisabet Broomé, Charlotte Klingberg, Ulf Aspenberg, Ulf Durling, Olle Broström, Birger Rydberg, Helena Kallennäck-Trolle, Ann-Marie och Bo Stenhammar samt Sofie Österström.
Layout och montering: KEG Publicity.
Omslagsbild: Gottfrid Kallstenius, Utsikt från Månbacken.
Tryck: Apec Tryck, Spånga, 2020.


Efter kurortstiden och kriget nyordnades vårt paradis i Tjust, Västerviks kommun. Det blev tillgängligt för envar som kunde unna sig ett sommarlov där med bad, vila och enklare sällskapligheter.
Som skollediga på 50-talet påmindes vi både tydligt och högtidligt om lustgårdens mer glansfulla förflutna av före detta brunnsgäster - ett kulturarv att värna om!
Naturligtvis blev vi för evigt FörTjusta i Källvik. Idag fattar vi att vår lekstuga under himlavalvet var ett enda stort växthus som rustade oss för det då så svårtolkade vuxenlivet.
Men vilka avgörande insikter fick vi med oss därifrån? Och hur har vi förvaltat dem?


BULLANS OCH PINNENS KÄRLEKSÄVENTYR
Av Katarina Torfason.
Förlaget K&T 2020.
Teckningar omslag och inlaga: Katarina Torfason.
Omslag: Kjell E. Genberg.
Montering och layout: KEG Publicity.
Tryck: Apec Tryck, Spånga, 2020.


Bullan och Pinnen är två äldre damer som ägnar sig åt konst men som nu har fått smak för kärlekens konst via nätet. De träffar olika män och förundrar sig över sin förmåga att upptäcka både sig själva och mannens hela universum i kroppslig njutning.
Bullan heter Britta Petterzon med z för att hon beundrar Anders Zorns måleri. Pinnen heter Pamela Erixon för hon älskar X:ts måleri, Fast vännerna kallar dem bara Bullan och Pinnen.
Det som mest upptar deras intresse är erövringar på kärlekens område. De brukar träffas och berätta om hur de lyckats. Om Galten, Bocken och Lammet, som de vanvördigt benämner sina karlar.
De sitter ofta vid sin parkbänk nere vid sjön och viskar och skrattar. Folk som går förbi undrar vad de där gummorna har att skratta åt? Ingen som vet, ingen som vet. Bara dom själva.
Detta är en berättelse för vuxet folk.


VID VÄGS ÄNDE
Noveller av Anders Björnsson, Ulf Broberg, Göran C-O Claesson, Ulf Durling. Wasti Dermé-Nordström, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Peter Olofsson, Kristina M. Olsson, Gunnar Sahlin, Helena Sigander, Leif-Rune Strandell och Jan Tunér. Layout och montering (omslag och inlaga): KEG Publicity. Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord, 2020. ISBN: 978-91-519-4107-3, 150 sidor.

Begreppet novell kommer ursprungligen från ordet nyhet på franska nouvelle eller italienska novella och har i århundraden varit det format där många författare debuterat.
På svenska är novell en kort skönlitterär berättelse, inte att förväxla med engelskans novel som betyder roman. Där heter novellen short story, just kort berättelse. Hur lång är då en novell? Svaret är nästan samma som på frågan "hur långt är ett snöre?"
I denna samling finns tretton noveller av varierande längd och varierande innehåll. De är skrivna av både debutanter och etablerade författare.
Det som förenar är lusten att berätta en historia vare sig det handlar om vardagsliv, en historisk saga, isande spänning, övernaturligheter eller bara en skröna.


MITT LIV SOM PESHMERGA
Av Ebrahim Yousefi.
Textbearbetning: Kjell E. Genberg.
Sättning, grafisk design: KEG Publicity.
Omslagsbilden: Peshmerga.
Egenutgivning, 2020.
240 sidor.


Detta är en berättelse om staterna Irans och Iraks krig mot de kurder som befolkar delas av dessa länder, om godtyckliga fängslanden och ohyggliga avrättningar men också om kurdiskt motstånd mot de brutala regimer som personifierades av Ayatollah Khomeini och Saddam Hussein.
Författaren Ebrahim Yussufs far kastades i fängelse och torterades obarmhärtigt. Som genom ett under överlevde han. Sedan kom kriget och en tillvaro i flyktingläger. Den unge Ebrahim anslöt sig till peshmerga, de frihetskämpar som gjorde vad de kunde för att skapa ett fritt och demokratiskt Kurdistan. Han deltog i strider, upplevde ohyggligheter och förlorade många vänner på slagfälten.
Han berättar om vänskap, mod och uthållighet och en aldrig sviktande tro på ett eget land.


LIVET MED HUMOR
En konstutställning av Carlos Canel.

Åttasidig broschyr i fyrfärg inför vernissage på Galleri Ensta Krog i Täby den 2 november 2019. Foldern innehåller en artikel om Canels verksamhet i Sverige efter han kom hit från Montevideo i Uruguay, arbetade som städare och diskare men blev känd serietecknare (kultserierna Modde och Vikingsson), reklamartist (skapade originalet till ATG:s Harry Boy) och har gjort ett otal animerade reklamfilmer. Till utställningen har han gjort datagenerad konst fylld av humor.


ARGAROK
Av Roni Ciftci.
Undertitel: Pånyttfödelsen av guden.
Språkanpassning: Kjell E, Genberg.
Tryck: Apec Tryck, Spånga, 2019.
ISBN: 978-91-88333-40-7, 504 sidor.


Efter att ha varit förseglad i hundra år har Domlor, Kernoxets härskare återvänt till makten och planerar att ta över Dremara med en armé av krigsmaskiner. I hopp att besegra honom söker Argarok och hans vänner efter den legendariske Norkaro som sägs ha varit försvunnen. Men sökandet blir svårare när Argarok förvandlas till en monstruös drake av sin ilska som han inte kan kontrollera. Nu måste Argarok och hans vänner ta hjälp från oväntat håll. Om de hittar Norkaro kan de också stoppa Domlor från att erövra hela Domlora.


I KIOSKDJUNGELN
Av Frank Gruber.
The Pulp Jungle 1967.
Översättning och efterord av Bertil Falk.
Förord av Kjell E. Genberg.
Novellmästarna 2017 (privatupplaga).


Frank Gruber (1904—1969), var en av otalet amerikanska författare som lärde sig yrket genom att börja skriva för de så kallade pulpmagasinen (pulp är det engelska ordet för pappersmassa och tidningarna fick namnet på grund av det trähaltiga papperet) som innehöll spännande berättelser av det slag som i Sverige kallas kiosklitteratur.
Tidningarna betalade sina skribenter per infört ord, nybörjare fick ofta mindre än en cent per styck om de alls publicerades. Konkurrensen var stenhård liksom magasinens redaktörer. Gruber började skriva som nioåring men det skulle dröja till 1927 innan han sålde sin första berättelse ? och fick tre dollar och femtio cent.
Storyn om hans liv från fattig brödskrivare till att äntligen få komma till Hollywood där de stora pengarna fanns är intressant. Han umgicks med Ellery Queen, Dashiell Hammett, Max Brand och Raymond Chandler som senare skulle bli stora litterära elefanter men i början måste slita för brödfödan i ett Amerika som drabbades hårt av den Stora Depressionen.
Boken innehåller inte bara en spännande livsberättelse utan också Grubers råd till blivande författare om hur man skriver en historia som inte bara är spännande och innehållsrik utan också — det viktigaste av allt — går att sälja.


ISLOSSNING
Av Ulf Durling.
Privatupplaga, 131 sidor.


En oförlöst nyfikenhet på brott och brottslingar bör ha styrt innehållet i flertalet av de texter jag sysslat med utanför ordinarie arbetstid.
Min krimifila läggning återspeglas även i en ständig, tvångsmässig deckarförbrukning men på sistone har utvecklingen på spänningsfronten i allt högre grad gjort mig bekymrad. Så mycket formelbundet och spektakulärt våld i omlopp, så glest med näring för våra basala behov av tröst och trygghet. Tillvaron, såväl hemma vid som utrikes, är tillräckligt oroande all denna skrämsel förutan. Och verkligheten överträffar alltid dikten, eller hur?
Det skulle glädja mig om några finner en och annan av historierna vara värd en stunds uppmärksamhet.


GRETA GARBO I LEKTYR
Av Greta Garbo (troligen med hjälp av spökskrivare).
Publicerad som följetong i Tidningen Lektyr 1930.
Förord av Bertil Falk.
Utgiven som Förlaget Zen Zats julbok 2018.
56 sidor.
ISBN: 978-91-980095-6-9.


Greta Garbo (1905?1990) berättar om sin ungdom och teaterdrömmarna i denna bok som är den tjugoförsta av Zen Zats julböcker. Första julboken trycktes i 100 exemplar och har sedan dess delats ut som julklapp till förlagets affärskontakter, uppdragsgivare, kunder, vänner och ovänner med eller utan anknytning till Zen Zats verksamheter, Varje år har de tryckts ett exemplar mindre. Följaktligen är denna tryckt i 80 numrerade exemplar.


NEDSLAG I TILLVARON
Artiklar, reportage och essäer 1950 - 2013.
Av Bertil Falk.
Zen Zats Jul, 2017.
90 sidor.
ISBN: 978-91-980095-4-5.


Zen Zats julböcker är förlaget julklapp till affärskontakter, uppdragsgivare, kunder, vänner, ovänner och andra med eller utan anknytning till dess verksamhet. Detta är årgång 20 och boken är tryckt i 81 numrerade exemplar.


NORR OM DET NORMALA
Wela Förlag, 2017.
En samling noveller författade av medlemmar i Novellmästarna och gästskribenter.
Tomas Arvidsson, Ulf Broberg, Ulf Durling, Ahrvid Engholm, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Pia Lindestrand, Niki Loong, Helena Sigander, Ulla Trenter, Cecilia Wennerström, Henrik Johansson, Terese Säljö och Liv Vistisen-Rörby.
E-bok, 57000 ord.
ISBN: 978-91-87711-92-3.


Hösten 2017 är en märkesårstid på flera sätt. Novellmästarna har lyckats knyta författaren Tomas Arvidsson till sig som gästskribent lagom till att hans berättelser om studierektor Bertilsson återkommer i SVT, till råga på allt i sex nyinspelade avsnitt.
Gästar föreningen gör också de tre främsta i Fantastiktävlingen, som delsponsras av sällskapet.
Allt handlar inte om brott även om en novell handlar om stölden av en inkunabel. Jazz i Orminge är ett ämne liksom pensionärers skrämmande ensamhet i ett riskabelt område. Här förekommer tankemaskiner, urbana äventyr och polisbedrifter i Uppsala.
Som alltid speglar de noveller som publiceras i Novellmästarnas antologier de företeelser som finns i samhället - för att inte säga samhällen eftersom de genrer som presenteras i höstens samling inte bara finns här.


MANNEN SOM RESTE BORT SITT LIV
Av Sture Lönnerstrand.
Tira Tiger Förlag, 2017.
ISBN: 978-91-7611-802-3, 301 sidor.


Sture Lönnerstrand (1919-1999) var en flitig författare under 1940-talet. Han debuterade 1939 med en diktsamling, fortsatte sedan att skriva fantasy och science fiction. Han skrev 70 noveller i serien Mellan fantasi och verklighet i veckotidningen Levande Livet från 1943 till 1945. Bokförlaget ZenZat gav 2009 ut en antologi med tio av dessa och sex år senare kom nästa bok med lika många noveller.

När ZenZat av olika skäl inte kunde fortsätta utgivningen togs den över av Tora Greve och Tira Tiger Förlag. Den senaste samlingen innehåller hela tjugo noveller ur Lönnerstrands märkliga novellserie.

Boken är monterad och något redigerad av Geno Författatjänst.


TÖRSTEN OCH WURSTEN
Av Richard Nordström (Text & bild).
Apec Bokförlag, 2017.
ISBN: 978-91-88333-15-5, 35 sidor.


Det var en solig söndagmorgon. Arre vaknade tidigt och tittade sömnigt på Cissi i sängen bredvid.
"Sover du?" viskade Arre så högt han kunde.
"Nej, jag är nog vaken ... tror jag."
Arre funderade ett slag.
"Jag är hungrig på en ostmacka och mjölk".
"Jag är nog också lite hungrig", svarade Cissi och gäspade. "Ska vi gå ner och fixa nåt?"
Föga anade barnen vad de skulle få se i kylskåpet ...


DEN BLOMMANDE FRAMTID ...
En antologi från Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord.
Medverkande författare: Ulf Broberg, Göran C-O Claesson, Ulf Durling, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Elisabeth Lindfors, Kristina M. Nilsson, Richard Nordström, Gunnar Sahlin, Helena Sigander och Aino Trosell.
Exilium förlag, 2017.
ISBN: 978-91-87511-46-2, 159 sidor.


Människor är ibland som blommor.

Somliga är vackra medan andra har en benägenhet att bära sig åt som ogräs. Oundviktigt är dock att hösten anländer och då förändras utseendet. Än värre är när trädgårdsmästaren kommer med sin sekatör.

I denna samling förekommer mänskliga blomster av allehanda slag, företagsamma på olika sätt och inte alltid med gott i sinnet, men alla på ett märkligt sätt mänskliga.

De som skrivit om dem är: Ulf Broberg, Göran C-O Claesson, Ulf Durling, Bertil Falk, Kjell E. Genberg, Elisabeth Lindfors, Kristina Nilsson, Richard Nordström, Gunnar Sahlin, Helena Sigander och Aino Trosell.

Alla med anknytning till Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord.

Boken kan beställas via Exilium förlags hemsida.


DOKTOR GLAS LEVANDE UNIVERSUM
Av Andrea Bressanelli.
Exilium Förlag, 2017.
ISBN: 978-91-87511-44-8.


Doktor Glas levande universum är en bok för Hjalmar Söderbergälskare. Masteruppsatsen The Resurgence of Doktor Glas framlades vid Stockholms universitet 2016. Den behandlar diaboliska förhållanden och transtextualitet mellan Hjalmar Söderbergs Doktor Glas och fem nutida omdiktningar som Bengt Ohlssons Gregorius, Helena Siganders Dosan Helga Gregorius berättelse, Kerstin Ekmans Mordets praktik, med fokus på Dannie Abses The Strange Case of Dr Simmonds & Dr Glas och Johan Klings Glasmannen.

Andrea Bressanelli är född 1991 i Italien.

Till denna bok har vi endast gjort den tryckfärdiga inlagan.


LORRY – DET TRAGISKA GLÄDJEPALATSET
Av Annelie Nilsson och Kjell E. Genberg.
Limousineförlaget, 2016.
ISBN: 978-91639-1497-3, 144 sidor.


Nils Nilsson (1923–1986) bestämde sig tidigt för att bli något stort i nöjesbranschen och kom på att detta krävde ett namn som fastnade. Han valde att kalla sig Dubbel-Nisse redan som tonåring och fick till och med det strikta Televerket att godkänna det i telefonkatalogen.

Från att ha varit ung förevisare av stumfilm i hemmet blev han arrangör av danstillställningar i Stockholm, något som snart utökades till att han producerade shower med barnstjärnor över hela landet.

Snart blev han krogägare i Stockholm och på hans restauranger kunde man dansa till tidens bästa orkestrar och själv fick han råd att ägna sig åt sina fritidsintressen galoppsport och trav.

När han på 50-talet köpte den gamla krogen Lorry i Sundbyberg för att göra om den till danssalong var det många besserwissers i huvudstaden som rynkade på näsan och menade att han tagit sig vatten över huvudet. Men genom sitt PR-sinne och förmågan att dra till sig stora artister gjorde han Lorry känt över hela landet och upprättade filialer i flera landsortsstäder.

Hans dotter Annelie har genom intervjuer med artister, musiker och dansgäster skapat en spännande och lätt tragisk berättelse om en man som gick sin egen väg i den nöjesbransch som inte alltid är så nöjsam.

Boken kan köpas av Annelie Nilsson via e-post: info@a-classlimo.se.


FRÅN PRÅM TILL TILJA
En berättelse om skådespelaren Nils Wahlbom och hans tid.
Av Håkan Wahlbom och Kjell E. Genberg.
Med postum assistans av Kerstin Wahlbom.
Håkan M. Wahlboms Förlag, 2017.
ISBN: 978-91-639-1939-8, 197 sidor.


Nils Wahlbom föddes 1886 i en skådepelarfamilj och kom som barn till Sundsvall där föräldrarna bosatt sig på en pråm i hamnen.

År 1888 ödelade en brand staden. Nils försvann men hittades senare.

I början av 1900-talet turnerade Nils i landsorten med olika teatersällskap och spelade mot den tidens stora. Han fick både huvud- och biroller på olika teatrar och medverkade i 37 filmer. Han firades både som dramatisk skådespelare och revyartist.

Vid en föreställning föll han samman på scenen och avled kort tid därefter.

Boken är en exposé över teaterns och filmens utveckling under 1900-talets första decennier med roliga, tragiska och rörande berättelser om de skådespelare som roade svenska folket långt innan TV:n kom.

Från pråm till tilja finns ännu inte i bokhandeln men kan köpas hos författaren som har e-postadressen hakan-Wahlbom@tele2.se (180 kronor inklusive frakt).


Hemsidedesign © Johannes Genberg 2017 och framåt. Allt material är © Geno Författartjänst och får fritt användas för privat bruk, eller för icke-kommerciella utbildningssyften. Kontakta författaren för annan användning.